Fatma Duman
Köşe Yazarı
Fatma Duman
 

DÜNYA EMEKÇİ KADINLAR GÜNÜ - GÜNÜN ANLAMINDA KADIN OLMAK

8 Mart 1857'de New York eyaletinde 40 bin dokuma fabrikası işçisinin 16 saatlik çalışma süresinin 10 saate indirilmesi ve çok düşük olan ücretlerinin artırılması için başlattıkları grevde polis ve fabrika yönetiminin onları fabrikada kitlemeleri sonucu çıkan yangında 129 kadın işçi yanarak öldü. Bu olaydan sonra dünya tepkisini gösterirken, 1910'da Enternasyonal komite Kopenhag'da  Clara Zetkin yönetiminde toplanarak 8 Mart'ı Dünya Emekçi Kadınlar Günü olarak kabul etti. Türkiye olarak biz de 1921'de kabul ettik ve anmaya başladık. KADIN OLMANIN NE KADAR ZOR OLDUĞUNU anlamak ve anlatmak için bugün aslında yalnızca bir farkındalık. Dünyanın yarısını kadınlar oluşturduğu halde erkek egemenliğinde cinsiyet eşitsizliğinden doğan baskılarla ikinci sınıf insan konumunda şiddet altında ezilen durumda olan kadınlar, kadınlar, kadınlar...  Dünyada her 3 kadından biri fiziksel ve psikolojik olarak şiddet gormekte. İran ve Afganistan gibi ülkelerde yok sayılıp şiddet altında kadın kimlikleri kaybolmakta. Savaşlarda, afetlerde, katliamlarda en çok etkilenen yine kadınlar, yine biz... Büyük bir deprem geçiren ülkemizde en çok mağdur olan, afetin yükünü sırtında taşıyan, sorunlarla boğuşan yine bizim kadınlarımız. Ekonomide %35 dilimlerde (SSK'sız olan kadın tarım işçileri dahil) yine biz. Siyasette Atatürk seçme seçilme hakkını ilk önce bize verdiĝi halde yine yok denecek halde. Mecliste %20'lik dilimle yerel yönetimlerde yok denecek kadar az olan yine biz. Ve kadına şiddetle, tecavüzlerle, istismarlarla dünyada ilk sıralarda yer alan yine biz. Özetle bugün vurgulayacağımız durumumuz: KADININ ADI YOK... Ama umutla tüm dünya kadınları; KADININ ADI için DİRENİYOR, MÜCADELE EDİYOR, SAVAŞIYOR! İnsan hakları temelinde kadınların ekonomik, siyasi, sosyal haklarının kazanılması ve şiddetten uzak bir dünyada yaşaması için ele ele yürüyoruz. EŞİT İŞ, EŞİT ÜCRET ! CİNSİYET AYRIMINA SON ! ŞİDDETE HAYIR ! YAŞASIN ONURLU MÜCADELEMİZ ! YAŞASIN 8 MART DÜNYA EMEKÇİ KADINLAR GÜNÜ ! YAŞASIN DAYANIŞMA ! #8MARTDÜNYAEMEKÇİKADINLARGÜNÜ  Fatma Duman   KADGÜÇDER  (KADIN VE GÜÇ DERNEĞİ) Kurucu Başkan
Ekleme Tarihi: 08 Mart 2024 - Cuma
Fatma Duman

DÜNYA EMEKÇİ KADINLAR GÜNÜ - GÜNÜN ANLAMINDA KADIN OLMAK

8 Mart 1857'de New York eyaletinde 40 bin dokuma fabrikası işçisinin 16 saatlik çalışma süresinin 10 saate indirilmesi ve çok düşük olan ücretlerinin artırılması için başlattıkları grevde polis ve fabrika yönetiminin onları fabrikada kitlemeleri sonucu çıkan yangında 129 kadın işçi yanarak öldü.
Bu olaydan sonra dünya tepkisini gösterirken, 1910'da Enternasyonal komite Kopenhag'da  Clara Zetkin yönetiminde toplanarak 8 Mart'ı Dünya Emekçi Kadınlar Günü olarak kabul etti.
Türkiye olarak biz de 1921'de kabul ettik ve anmaya başladık.


KADIN OLMANIN NE KADAR ZOR OLDUĞUNU anlamak ve anlatmak için bugün aslında yalnızca bir farkındalık.
Dünyanın yarısını kadınlar oluşturduğu halde erkek egemenliğinde cinsiyet eşitsizliğinden doğan baskılarla ikinci sınıf insan konumunda şiddet altında ezilen durumda olan kadınlar, kadınlar, kadınlar... 
Dünyada her 3 kadından biri fiziksel ve psikolojik olarak şiddet gormekte. İran ve Afganistan gibi ülkelerde yok sayılıp şiddet altında kadın kimlikleri kaybolmakta.
Savaşlarda, afetlerde, katliamlarda en çok etkilenen yine kadınlar, yine biz...
Büyük bir deprem geçiren ülkemizde en çok mağdur olan, afetin yükünü sırtında taşıyan, sorunlarla boğuşan yine bizim kadınlarımız.
Ekonomide %35 dilimlerde (SSK'sız olan kadın tarım işçileri dahil) yine biz. Siyasette Atatürk seçme seçilme hakkını ilk önce bize verdiĝi halde yine yok denecek halde. Mecliste %20'lik dilimle yerel yönetimlerde yok denecek kadar az olan yine biz. Ve kadına şiddetle, tecavüzlerle, istismarlarla dünyada ilk sıralarda yer alan yine biz.
Özetle bugün vurgulayacağımız durumumuz: KADININ ADI YOK...
Ama umutla tüm dünya kadınları; KADININ ADI için DİRENİYOR, MÜCADELE EDİYOR, SAVAŞIYOR!
İnsan hakları temelinde kadınların ekonomik, siyasi, sosyal haklarının kazanılması ve şiddetten uzak bir dünyada yaşaması için ele ele yürüyoruz.


EŞİT İŞ, EŞİT ÜCRET !
CİNSİYET AYRIMINA SON !
ŞİDDETE HAYIR !
YAŞASIN ONURLU MÜCADELEMİZ !
YAŞASIN 8 MART DÜNYA EMEKÇİ KADINLAR GÜNÜ !
YAŞASIN DAYANIŞMA !

#8MARTDÜNYAEMEKÇİKADINLARGÜNÜ 

Fatma Duman  
KADGÜÇDER  (KADIN VE GÜÇ DERNEĞİ)
Kurucu Başkan

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve caddegazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.