Fatma Duman
Köşe Yazarı
Fatma Duman
 

"Kız Çocukları İçin Ses Ver: 11 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü"

"Bugün 11 Ekim, Dünya Kız Çocukları Günü. Amaç farkındalık yaratmak, ses getirmek. Dünya genelinde kötü koşullardan veya şiddet sonucu her 10 dakikada bir kız çocuğu yaşamını yitiriyor. Verilere göre yine dünya'da her yıl 7.5 milyon kız çocuğu çocuk yaşta evlendiriliyor. Yine en büyük sorun kızların sünnet edilmesi sorunu. Şu anki istatistiklerde 200 milyon kızın kadın sünnet edildiği saptandı. Bu da dünyada her 20 kadının kızın sünnet edilmesi demek. Fiziksel ve psikolojik travmaya neden olan bu sorun, kızların sakatlanmasına ve ölmesine de sebep oluyor. Maalesef BM bile bu konuda yetersiz kaldı. Cinsiyet eşitsizliğinden doğan birçok geri kalmışlık ülkemizde de çok bariz şekilde kendini gösteriyor. Ülkemizde de çocuk gelinlerin sayısı dünyada ilk sıralarda. Çocukluğunu yaşamadan evlendirilmeleri onların kimliklerini yok ediyor. Sosyal güvencesi olmayan tarım işçilerinin çoğunda kız çocukları var. Okuma yazmanın olmadığı oranın çoğunluğunu kız çocukları teşkil ediyor. Yine öğrenimini ileriye götüremeyen büyük kesim kız çocuklarına ait. Şiddet istatistiklerinde yine istismara en fazla kız çocukları maruz kalıyor. Adliyelerde öyle binlerce dosya var. Aile içi şiddet istismar had safhada. Bunlar bildiklerimiz. Ya bilmediklerimiz... Susmaya maruz kalanlar. Bizlere düşen görev, eşit yurttaşlık haklarına sahip olmaları, şiddete maruz kalmamaları, eğitim almaları için topyekûn mücadeledir. Kız çocuklarının yaşam koşullarını iyileştirmek acil görevimiz olmalı. Kızlarımızın eğitimlerine, sosyal koşullarına destek olalım, güçlendirelim ki geleceğimizin güçlü olsun. Güçlü Kadın, Güçlü birey olmalarını sağlayalım. KADGÜÇDER olarak açtığımız evlerimizde bizler de kızlara umut olmaya çalışıyoruz. Değerli eğitimci arkadaşlarımızla ailelere, kadınlara verdiğimiz çeşitli alanlardaki eğitimlerle kız çocuklarına destek oluyoruz. 6 yıldır 1040 kız çocuğuna verdiğimiz eğitim burslarıyla onlara hayat veriyoruz, kızlara ışık oluyoruz. Haksızlıklara, şiddete, istismara karşı çocuklarımıza sahip çıkalım. Dünyanın güzelliği onların olsun. Geleceğin anneleri, toplumun dinamizmi, cumhuriyetin temsilcisi onlar... Ne güzel demiş Nazım Hikmet: Çalıyorum kapınızı, teyze, amca, bir imza ver. Çocuklar öldürülmesin şeker de yiyebilsinler.  
Ekleme Tarihi: 11 Ekim 2023 - Çarşamba
Fatma Duman

"Kız Çocukları İçin Ses Ver: 11 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü"

"Bugün 11 Ekim, Dünya Kız Çocukları Günü. Amaç farkındalık yaratmak, ses getirmek.

Dünya genelinde kötü koşullardan veya şiddet sonucu her 10 dakikada bir kız çocuğu yaşamını yitiriyor. Verilere göre yine dünya'da her yıl 7.5 milyon kız çocuğu çocuk yaşta evlendiriliyor. Yine en büyük sorun kızların sünnet edilmesi sorunu. Şu anki istatistiklerde 200 milyon kızın kadın sünnet edildiği saptandı. Bu da dünyada her 20 kadının kızın sünnet edilmesi demek. Fiziksel ve psikolojik travmaya neden olan bu sorun, kızların sakatlanmasına ve ölmesine de sebep oluyor. Maalesef BM bile bu konuda yetersiz kaldı. Cinsiyet eşitsizliğinden doğan birçok geri kalmışlık ülkemizde de çok bariz şekilde kendini gösteriyor. Ülkemizde de çocuk gelinlerin sayısı dünyada ilk sıralarda. Çocukluğunu yaşamadan evlendirilmeleri onların kimliklerini yok ediyor. Sosyal güvencesi olmayan tarım işçilerinin çoğunda kız çocukları var. Okuma yazmanın olmadığı oranın çoğunluğunu kız çocukları teşkil ediyor. Yine öğrenimini ileriye götüremeyen büyük kesim kız çocuklarına ait. Şiddet istatistiklerinde yine istismara en fazla kız çocukları maruz kalıyor. Adliyelerde öyle binlerce dosya var. Aile içi şiddet istismar had safhada. Bunlar bildiklerimiz.

Ya bilmediklerimiz... Susmaya maruz kalanlar.

Bizlere düşen görev, eşit yurttaşlık haklarına sahip olmaları, şiddete maruz kalmamaları, eğitim almaları için topyekûn mücadeledir. Kız çocuklarının yaşam koşullarını iyileştirmek acil görevimiz olmalı. Kızlarımızın eğitimlerine, sosyal koşullarına destek olalım, güçlendirelim ki geleceğimizin güçlü olsun. Güçlü Kadın, Güçlü birey olmalarını sağlayalım.

KADGÜÇDER olarak açtığımız evlerimizde bizler de kızlara umut olmaya çalışıyoruz. Değerli eğitimci arkadaşlarımızla ailelere, kadınlara verdiğimiz çeşitli alanlardaki eğitimlerle kız çocuklarına destek oluyoruz. 6 yıldır 1040 kız çocuğuna verdiğimiz eğitim burslarıyla onlara hayat veriyoruz, kızlara ışık oluyoruz.

Haksızlıklara, şiddete, istismara karşı çocuklarımıza sahip çıkalım. Dünyanın güzelliği onların olsun. Geleceğin anneleri, toplumun dinamizmi, cumhuriyetin temsilcisi onlar...

Ne güzel demiş Nazım Hikmet:

Çalıyorum kapınızı,
teyze, amca, bir imza ver.
Çocuklar öldürülmesin
şeker de yiyebilsinler.
 
Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve caddegazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.